Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 37 common:people_all_forms

Тролінг, хейтерство, кібербулінг –  що це таке і «з чим його їдять»? І чи «їдять» взагалі?

Date: 28 жовтня 2020 о 10:02, Refreshed 4 листопада 2020 о 10:11
208 views

Тролінг, хейтерство, кібербулінг –

що це таке і «з чим його їдять»? І чи «їдять» взагалі?

 

https://scontent.fiev18-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/120328128_361070681707939_5098680586252658263_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=rpjisw0SsU4AX9IuYa_&_nc_ht=scontent.fiev18-1.fna&oh=09c4d93671b2cf51c38771830de778dd&oe=5FBC9B80 

Ольга АНДРУЩАК,

учениця 10 класу

Бабинської СЗШ,

голова Ради Старшокласників

учнівського самоврядування, 

випускниця Школи універсального журналіста

на базі НаУ

“Острозька академія”,

Чернівецька область

 

Посилання на сайт «Я – журналіст»:  https://ij.ogo.ua/.../troling-heyterstvo-kiberbuling.../ 

«Твоя праця нікому не потрібна!», «Сама винна», «Ну і вигляд» – приблизно з такими словами часто стикаються люди, успішні і не обов‘язково. Впізнали себе? Тоді цей матеріал для вас.

З розвитком сучасних технологій, ми все більше переносимо своє життя в онлайн, де нерідко зустрічаємо як схвалення, так і критику. В сучасному світі ніяк без критики. Чи є підстави, чи немає, завжди знайдуться люди, які безцеремонно висловлять своє невдоволення. І це не проходить безслідно.

Проте, тролінг, хейтерство та кібербулінг мають різні наслідки…

Спочатку заглянемо до Вікіпедії, щоб розібратися з цими термінами. «Тролінг – розміщення в Інтернеті провокаційних повідомлень з метою викликати конфлікт між учасниками образи. Хейтерство – явище, де людина, котра критикує чиїсь досягнення, особливо в Інтернеті, заздрить успіхам іншої особи, відчуває ненависть до чого-небудь або кого-небудь, цим псує їй життя». Науковці стверджують, що тролі та хейтери мають певні розлади психіки. Вони часто вдаються до анонімності, адже набагато легше щось написати під невідомим ніком, ніж сказати в обличчя і відповідати за свої слова. Проте, хейт – не привід для хвилювання. Це означає, що ви вже достатньо популярні, щоб ваш успіх почав дратувати особливо чутливих особистостей. Поняття дещо відрізняються одне від одного, бо тролям не важливо, кого і що цькувати, вони просто постійно виливають свою злість, а хейтери мають переважно один об‘єкт ненависті і знають про нього все.

Як реагувати?

• Не звертати увагу.

• Не доводити свою правоту, адже викличете ще більшу агресію.

• Не бійтеся заблокувати коментатора.

• Не вступайте в діалог, не ображайте у відповідь, по-перше, ви покажете себе не з найкращої сторони, по-друге, спровокуєте ще більше негативу у свою адресу.

• Переконувати даремно, бо ні троль, ні хейтер ніколи не вибачаться.

• Та найкращий спосіб – не виставляти надто особисте життя на показ. Подумайте, якщо ви готові, щоб фото з вашої сторінки було розміщено у центрі міста на білборді, і всі, хто проходив повз бачив і коментував – виставляйте, якщо ж вагаєтесь – не робіть цього.

Але якщо тролінг і хейтерство залишає після себе лише неприємний настрій, надокучливість і з цим можна спокійно жити, то кібербулінг – явище глибше і серйозніше, яке має болючі наслідки.

Кібербулінг – це цькування за допомогою ґаджетів. Це агресивна поведінка однієї особи або групи осіб по відношенню до іншої, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом у мережі. Шантаж, погрози, злам акаунта, створення і розміщення фальшивих компрометуючих матеріалів від імені жертви, постійні безпідставні звинувачення, залякування призводять до того, що жертва відчуває тривогу і страх, провину та сором. В неї погіршується самопочуття та здоров‘я. А спричинений стрес може призвести до нервового зриву або навіть до суїцидальної поведінки.

Цього не можна ігнорувати. Існує багато порад, яких потрібно дотримуватись, щоб протидіяти кібербулінгу. Як варіант, можна спробувати заблокувати кривдника, та він може продовжити свої дії іншим способом. Не варто боятися і залишатися наодинці з проблемою. Потрібно звернутись до дорослих: батьків або вчителів і розповісти все як є. Вони допоможуть виявити і покарати булера. Можливо, знадобиться допомога психолога. Наступним кроком буде звернення в поліцію чи кіберполіцію для з’ясування обставин та покарання винного. Адже в Україні існує законодавство, яке захищає потерпілих від булінгу та зобов‘язує нести відповідальність за будь-які види цькування. Варто знати, що приховування булінгу теж карається законом.

Але хай там що, завжди зберігайте спокій, своє психологічне здоров‘я, цінуйте та поважайте себе, не давайте таким явищам впливати на ваше життя. Довіряйте тільки досвідченим людям, які своїми порадами роблять вас кращими, концентруйтесь лише на тих, хто вас підтримує. Але й до інших ставтеся так, як би ви хотіли, щоб ставились до вас.

«Люди, будьте взаємоввічливими!»

Comments:
Only authorized users can leave comments.